Danmark åbner mere og mere op. Mange er tilbage på kontoret eller på vej tilbage efter en lang periode hjemme. De fleste arbejdspladser har udarbejdet nye regler for, hvordan vi skal begå os og der tegner sig en ny ”normal” hverdag for vores rutiner – men føler vi os egentlig trygge?
Hvornår kommer der en vaccine? Kan jeg regne med at andre lader sig vaccinere? Bliver vi ramt af 2. Covid-19 bølge? Bliver vi nød til at lukke ned igen? Hvor lang tid vil recessionen vare? Mister jeg mit arbejde? Bliver jeg syg? Kan jeg få et job igen? På mange måder har genåbningen af vores samfund langt større usikkerhed end da samfundet blev lukket ned i marts måned.
Ned lukningen kom hurtigt og definitivt. For medarbejdere hvis arbejdsplads lukkede ned, havde de fleste kun 1 uges varsel. Den ene dag arbejdede vi på kontoret, den næste dag hjemme. Men processen for at genåbne sker i små skridt og usikkerheden præger de fleste virksomheder, hvor ledere er optaget af at gøre organisationen klar til at mestre de massive ændringer, som er nødvendige for at opnå forretningsmæssig succes i løbet af denne verdensomspændende pandemi.
Tryghed er kodeordet. Det er fundamentet for at skabe en sikker arbejdsplads, og det handler om meget mere end at have de rigtige retningslinjer. Det handler om at sikre, at virksomhedens tryghedsstrategi bliver omsat til en tryghedsplan, som herefter bliver fuldt integreret i vores alles adfærd. Vi ved fra vores research i samarbejde med VitalSmarts i USA, at den sværeste og største opgave ligger i at holde momentum over tid, fordi det er vores menneskelige natur at falde tilbage i vores gamle mønstre og køre på autopiloten.
Nu mere end nogensinde, har vi brug for at kunne tale åbent om kritiske emner og udfordre hinanden på nye perspektiver. Nu mere end nogensinde, har vi brug for at træffe svære og hurtige beslutninger og være omstillingsparate på nye virtuelle arbejdsprocesser, produkter og markeder. Det er vores adfærd som skaber de resultater vi ønsker.
3 ting du kan gøre allerede i dag.
Vær 200% ansvarlig: Som enkeltperson, må du engagere dig i den adfærd, som de nye retningslinjer pålægger dig: bære maske, holde afstand, vaske hænder, desinficere arbejdsområder etc. Men en adfærdsændring kræver mere end blot en liste over retningslinjer og praksis. Det kræver 200% ansvarlighed, hvilket betyder, du personligt har brug for at være 100% ansvarlig for at skabe en adfærdsændring for dig selv og samtidig være 100% procent ansvarlig for at hjælpe og støtte andre til at gøre det samme.
Det starter med at du vil/kan italesætte når du ser nogen, som ikke udviser den aftalte eller nødvendige adfærd. I det øjeblik nogen holdes ansvarlig for en ny adfærd er det øjeblik en norm begynder at blive etableret. Det fleste synes det er svært at holde andre ansvarlige. Hvordan får man det sagt på en måde, som er ok?
Vær en lytter: En af de mest effektive ting du kan bidrage med i dit samarbejde, er din evne til at lytte. Kollegaer er måske usikre, nogle er måske bange. Nye virtuelle arbejdsmåder udfordrer vores kommunikation og skaber rum for misforståelser. Det første skridt mod en kraftfuld lytten er at opdage, hvor lidt du faktisk lytter. At lytte er ikke en naturlig færdighed, men noget som du skal arbejde fokuseret på at udvikle.
Vær det gode eksempel: Ægte dialog forudsætter at vi deler forskellige synspunkter. Overensstemmelse dræber dialog, hvor forskelligheder skaber dynamik. Der er så mange beslutninger der skal træffes i de kommende måneder, hvor fokus for virksomheden er at komme styrket ud af krisen. Derfor er tiden nu til, at du udfordrer og italesætter overensstemmelse eller tavshed og siger:
- “Det ser jeg anderledes på.”
- “Jeg vil gerne tilbyde et andet perspektiv.”
- “Jeg spekulerer på, om der er en anden måde, vi kunne eller bør se på dette problem.”
At invitere til forskellige perspektiver er ikke blot en mulighed for dig til at tilbyde dit bidrag til samtalen. Det åbner også døren og skaber tryghed for andre til at bringe deres synspunkter og meninger i spil.
Sammen med Peak Balance har jeg sat mig for at hjælpe dansk erhvervsliv med at lykkes i denne svære tid. Vi har udviklet en række tilbud under overskriften ”En lille investering med stort udbytte” som giver virksomheden nogle få helt konkrete og centrale værktøjer til at arbejde med en ansvarlig og omstillingsparat kultur. Det betyder, at virksomheden kommer til at stå med en konkret og individuelt tilpasset plan på kritiske områder for forretningen, hvor adfærden er det centrale omdrejningspunkt – da det er adfærd som skaber resultaterne.
Skriv på info@growperspective.dk eller ring til mig på +45 4243 4671 hvis du vil høre mere.